gallery/skärmavbild 2020-04-11 kl. 19.31.22

Slipa Globalknivar

Slipning och reparation av slöa,

skadade och felslipade Global

Slipning och renovering av Globalknivar

Slipservice på Globalknivar

Reparation av skadade och
felslipade Globalknivar

Laga Globalknivar - Slipa Globalknivar

Ett kollage av Globalknivar. Jag återställer även den svagt konvexa avfasning som utmärker nya Globalknivar. Notera att samtliga knivar på fotot är begagnade och har blivit slipade och återställda till nyskick.

Pris slipa Global - Slipning av Globalknivar - Skicka knivar på slipning

Historien om Globals knivar

Global togs fram av Mino Tsuchida år 1985 och den klassiska serien består idag av många olika modeller för alla tänkbara uppgifter. Även om Global inte kan sägas vara top notch idag vad gäller stål eller tekniskt utförande så tillhör det ändå ett av de starkare varumärkena bland knivar i Sverige. Den är och förblir en allsidig kniv i ett hygieniskt utförande som tar och behåller en bra skäregg. Den har kort sagt många av de egenskaper som krävs för att bli en uppskattad slitvarg i ett otal hemma- och restaurangkök. 

Yoshikin använder stålet CROMOVA 18 som härdas till 58-60 på HRC-skalan. Stålet innehåller 18 % krom (Cr) samt molybden (Mo) och vanadin (V). Kromet gör stålet rosttrögt medan vanadin och molybden (jämte kol) ger stålet sin hårdhet.

 

Ett starkt varumärke drar även åt sig plagiat och det gäller även Global. Det finns webbplatser med tips på hur man kan avslöja olika plagiat. Ur min sliparhorisont finns det ett säkert sätt som inte framgår från nätet: En Global blir alltid snygg när man slipar den. Det beror på att den är välgjord med raka, välarbetade och jämntjocka blad. Då får man också enhetliga, jämna och snygga slipfaser vid slipningen. Knivarna på fotona på denna sida är samtliga begagnade men nyslipade och är bra exempel på detta. Plagiat och billigare knivar blir inte lika snygga och man har ofta även slarvat med såna saker som stålets sammansättning och härdningen.

 

Sista frågan då, är Global, 34 år efter lanseringen, fortfarande ett bra köp?
Min personliga uppfattning är att den är lite dyr. Men det finns många andra märkesknivar som också kan tyckas vara lite överprissatta. Men man får något för pengarna också. Man får en matglädje som en nittioniokronorskniv aldrig kommer att kunna ge. Punkt. Om du tycker att skaftet och bladet ligger bra i handen och att den är vacker att se på - Köp den och du kommer att få glädje av en bra kniv under många, många år framöver.

 

Global 34 år och still going strong!

 

Här är en 2 minuter lång film över tillverkningsprocessen (Youtubelänk):
https://www.youtube.com/watch?v=jguG7SBwrv8

 

Idag finns även serierna NI i enkelstål och SAI i tre lager laminerat stål.

Exempel på reparationer och återställning av skadade och felslipade Globalknivar

Nedan: Här är en Global G-2 som har misshandlats av ett slarvigt sliperi. Den har slipats mot ett fritt uppspänt slipband som vridit sig och på så sätt fasat av hälen och spetsen.  Knivens form påminner mer om en banan än om en G-2:a.

 

Vassaste har återställt profilen samt tunnat ut bladet så att kniven nu är mer lik den kniv ägaren en gång köpte.

Slipa och reparera Globalknivar
Slipa Global - Skicka dina Globalknivar på slipning
Slipning och reparation av Globalknivar

Nedan: Denna Global G-7 (deba) har också misshandlats av en slarvig slipare (på fritt uppspännt band) i en alltför trubbig eggvinkel. Sliparen har även fasat av ändarna och överlag tagit bort alldeles för mycket stål från denna fina Globalkniv.

 

Även denna fick sin profil återställd , bladet uttunnat till en ny tunn fin skäregg samt sist men inte minst en ny frostad yta. Som ny på riktigt!

gallery/slipa globalknivar g-7 deba